Často sa nás v e-mailoch alebo na rôznych fórach pýtate odkiaľ a kde je najlepšie kupovať hry pre vaše konzoly alebo počítač. V tomto článku by sme sa túto otázku snažili trocha viac rozobrať.

V prvom rade ak si hry nekupujete ale ich radšej sťahujete, ani ďalej nečítajte pretože žiadne odkazy na warez alebo nejaké tipy na sťahovanie tu nenájdete.

No a teraz prejdime ku téme. Častokrát ľudia, hlavne tí menej technicky zdatný alebo menej internetovo založený nakupujú hry v kamenných predajniach. To je prvá hlúpa vec. Kamenné obchody majú najvyššie ceny na trhu, častokrát sa to pri novinkách pohybuje aj o 10€ viac čo je naozaj dosť. Samozrejme, dá sa kúpiť aj lacnejšie ak je zľava alebo máte nejaký kupón ale to už je zase iná téma. Takže prvý tip na ušetrenie na hrách je: NAKUPUJTE CEZ INTERNET !

Ak ste sa teda rozhodli preštudovať si nejaké tie e-shopy na internete určite ste našli plno naších obchodov. Ešte taký tip, ak hľadáte konkrétnu hru skúste ju hodiť aj do porovnávača cien, napr. http://www.heureka.sk/. Konkrétnu hru vám tam nájde takmer vo všetkých lepších obchodoch a vy si už len vyberiete obchod kde ponúka najlepšiu cenu. No ale my predsa nie sme za opicami a vydáme sa aj za hranice. Pretože za hranicami môžeme ušetriť ešte viac. Máme na výber obchody z celej Európy a verte, že napríklad také Anglické stránky ponúkajú hry ešte lacnejšie. Síce si dlhšie počkáte ale ak mám ušetriť nejakých 5€ oplatí sa 3-4 dni dlhšie počkať. Hlavne keď ste študenti a každé €uro sa vám hodí. No ale o nakupovaní v zahraničí si povieme trocha nižšie.

Začnime teda počítačom a hrami na neho. Hry na počítač sú často krát lacnejšie ako na Xbox alebo Playstation asi aj preto veľa ľudí siaha po nich. Prvým obchodom kde sa pri počítačových hrách zastavíme je Steam. Steam je vlastne internetová komunita pre hráčov spojená s obchodom. Sú tam denné zľavy na hry až do 75% takisto aj vianočné výpredaje a ďalšie bonusy. Stačí si tieto akcie sledovať a budete sa diviť aké hry tam častokrát ponúkajú. Jedinou nevýhodou STEAMu je že za peniaze dostávate iba CD-Key a nie CD/DVD médium. Ako sme už spomínali, pre hry sa oplatí ísť aj na zahraničné weby kde sa dá ušetriť ešte viac. Príkladom je stránka http://www.zavvi.com/ alebo http://www.game.co.uk/. Toto sú anglické stránky ponúkajúce hry na takmer všetky platformy. Síce je ich mínusom doba dodania (7-14 dní) no cenovo sa tam dá ušetriť veľa €ur. Na stránke Zavii je ich hlavným plusom výpredaj ktorý tam takisto siaha až do 75% a to nie len na PC hry ale už aj na Xbox 360 a Playstation 3.

Tu by som už rád prešiel ku konzolákom. Keďže som jedným z nich a som vlastníkom Xboxu 360 tento problém kde kupovať hry som dlho riešil aj ja. Keďže flashe a podobné zatáčky nepodporujem a asi ani väčšina čo to dočítala až sem, dáte mi za pravdu že hry na konzoly nie sú lacnou záležitosťou. Hry sa tam pohybujú o 10-15€ drahšie ako na počítače. Takisto ako som odporúčal pri počítačoch aj pri konzolách sa pozerajte aj po zahraničných stránkach. Samozrejme aj Xbox aj Playstation majú svoje online obchody kde dávajú rôzne zľavy ale zase ku tomu nedostanete žiadne médium. Obchody, ktoré môžem na hry osobne odporučiť sú takisto http://www.zavvi.com/ alebo http://www.game.co.uk/. Tu by som doplnil tip číslo dva a to je: HĽADAJTE AJ V ZAHRANIČÍ.

*pozor ale na region lock, to je blokovanie hier napríklad v Amerike na európske verzie hier a naopak. Preto nekupujte hry napríklad z Ameriky pretože by vám nemuseli na konzole ísť. Na počítač to neplatí.

No a prichádzame ku tretej možnosti. Toto je taká všeobecná možnosť pre všetkých, či konzolákov alebo počítačových maniakov a to je BAZÁR. Túto možnosť častokrát využívam aj teraz. Bazárové hry totiž kúpite aj o polovicu lacnejšie a máte to ten istý komfort ako pri nových hrách. Len si treba dávať pozor pri kupovaní multiplayerových hier. Tieto hry ak sú bazárové majú často krát kód na multiplayer už použitý tým pádom pre vás je nefunkčný ! Osobne preto kupujem iba singleplayerové hry a aj to iba osobne aby som si skontroloval stav disku, obalu a podobne. A to je pre nás tip číslo 3: NEKUPUJTE LEN NOVÉ HRY AK CHCETE UŠETRIŤ.

Takže to by ku kúpe hier bolo asi všetko. Ak máte ešte nejaké otázky, kľudne píšte a my vám radi poradíme.